Çizer olarak tanımlıyorsun. Simge Üngör kimdir? Simge neler yazar, Neler çizer? Biraz kendinden bahseder misin? 

Aslında Simge kendini bildi bileli “yazıyor ve çiziyor” denebilir 🙂
Bu iki kavram benim için oldukça iç içe. Yanımdan hiç ayırmadığım iki şey kalem kutum ve not defterimdir. Duyduğum özellikli diyalogları, hikayeleri, güzel sözleri, komik şeyleri not alırım.  
Çizim ise annem resim öğretmeni olduğundan küçüklüğümden beri otomatik olarak yaptığım bir şeydi. Okulda öğretmelerimi, arkadaşlarımı, evde ailemi, eve gelen misafirleri, vapurda karşımda oturan kişiyi, önüme ne gelirse çizmişimdir.
Zaten daha sonra da çizim alanına yöneldim, 9 Eylül Üniversitesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldum.

İnsanların hikâyelerini çizimlere aktarma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu tasarım serüveni nasıl başladı?

Başkalarının hikayelerini çizme fikri, önce kendi hikayemi çizmemle başladı. Bir gün salonumun ortasına şövalemi getirdim, büyük bir resim kağıdı aldım, yaklaşık 2-3 ay boyunca ‘o gün ne yaşadıysam’ his ya da reel olarak kağıda çizdim. O sürede bana gelen misafirler, hayatımda var olanlar, iş yerinde yaşadıklarım, beni mutlu eden ya da canımı sıkan şeyler, izlediğim filmler, okuduğum kitaplar, gördüğüm rüyalar hep bu çizimde yer aldı. (Bu çizimi şu an poster olarak kullanıyorum) Yazmayı sevmekle beraber günlük tutmayı hiç sevmediğim için bu çizim-günlük fikri çok hoşuma gitmişti. 


İşe dönüşmesi ise, çok yakın iki arkadaşım için benzer bir çalışma yapıp yeni yıl hediyesi olarak onlara hediye etmemle başladı. O kadar beğendiler ki “Anıların hediye edilmesi” fikri iş olarak kendiliğinden ortaya çıkmış oldu.

Peki, hikâyeleri çizimlerinize aktarma süreci nasıl işliyor? Çizimleri yapmadan önce nasıl bir çalışma içerisine giriyorsun?

Çizimlerimi oluşturmadan önce çizim kim için yaptırılıyorsa o kişi için hazırladığım bir soru listem var. Hiç tanımadığınız bir kişiye duygusal bir hediye vermek istediğiniz için, yapılması gereken ilk iş tabi ki “tanışmak”.
Ben de ufak bir anketle bu tanışmayı sağlıyorum. Kişi ne yapmaktan hoşlanıyor? Mesleği ne? Neleri seviyor? Ne dinliyor? Ne okuyor gibi. Detaylı olarak anlatmak istedikleri anılar olursa onları dinliyorum. Çizimi yaparken de hep iletişim halinde oluyoruz. 

İnsan hikâyelerdeki ayrıntılar üzerinden çizimlerini yaparken, hangi ayrıntılar olmazsa olmaz? Hikâyesini çizmeni isteyen birinden istediğin materyaller neler?

Sorularıma aldığım cevaplar bazen çok genel olabiliyor.
Hayal ettiğimi çizdiğim için anlatan kişiye en yakın hayali vermeliyim, o yüzden bana gelen hikayeyi detaylandırıp somutlaştırıyorum.
Ben hayal etmeyi sevdiğim için hikaye dinlemeyi çok seviyorum, tercihim bu yönde oluyor. “En sevdiği yer Roma’dır.” Cevabının yerine  “Trevi Çeşmesinde fotoğraf çekerken az daha havuza düşüyordu” cümlesi çizim açısından çok daha anlamlı oluyor. 

İnsanlar genelde mutlu anılarının çizimlere dönüşmesini istiyordur diye düşünüyorum. İnsanlar genelde ne tür anılarının çizime aktarılmasını istiyor?  Hiç mutsuz bir anıyı çizdirmek isteyen oldu mu?

Anılarını resmettiğim kişilerin yüzde sekseni, eşleri-sevgilileri için çizim yaptırıyor. Genellikle doğum günü ve yıldönümü hediyeleri olduğu için neredeyse tamamı mutlu anılardan oluşuyor.
Geçenlerde bir müşterim “ayrılık hikayesini yaptırma” fikriyle gelmişti,  farklı bir konu diye çok heveslenmiştim ama sanırım vazgeçti  

İnsan hikâyelerinden başka ne tür hikâyeler çiziyorsun?

Aslında hemen her konuda çizim yapabiliyorum.
Kişiler bana ilgili alanlarını söylediğinde “o konseptle” ilgili çalışma yapabilirim. Mesela kişi StarWars seviyordur ya da David Gilmour hayranıdır; onunla ilgili bir araştırma yaparım ve kimsede olmayan size özel bir çizim ortaya çıkar.

Peki, anıları, hikâyeleri dışında sana bir hayal dünyası çizdirmek isteyen oldu mu? Veya ne tür istekler geliyor?

İlginç işlerimin arasında bir kişi için vision board, yani ulaşmak istediği hayallerinin, motivasyonların oluşturduğu bir kolaj çizim yapmıştım.
Beşiktaş taraftarı için bir çizimim var. Hatta t-shirt’e dönüştü.
Rüyaları çizmek beni oldukça mutlu eden, çizimi sürreale taşabildiğim bir alternatif. 

Seni çok etkileyen bir hikâye ile karşılaştın mı? Hikayeleri çizime aktarırken, nasıl bir bağ kuruyorsun?

Hemen hemen tüm müşterilerimin çiziminden büyük keyif alıyorum. Her seferinde yeni bir film izler gibi, bambaşka hikayeler sizi tamamen yabancı birine yaklaştırıyor. Onlarla beraber tüm hikayenin içinde bizzat yer alıyorum.
Hiç tanımadığınız bir çift düşünün, nerede tanıştıklarından, evlenme teklifine, aralarındaki özel esprilerden ilk çocuklarına koyacakları isime kadar haklarındaki her detayı biliyorum. Evlerinde görünmez olmak gibi bir şey bu. Haliyle çizim süresince ve çoğunlukla sonrasında da iletişim devam ediyor.  

Hikâyesinin, anısının çizimlere dönüştüğünü gören kişilerin geri dönüşleri nasıl oluyor?

Kişiler paketli bir tabloyu açarken akıllarına son gelecek şey muhtemelen çizimde kendilerini görmek. Bu yüzden genellikle çok büyük şaşkınlık oluyor. Neredeyse %100 çok olumlu yorumlar alıyorum. Çok duygusallaşanlar, ağlayanlar oluyor. Bu da inanılmaz motive edici tabii ki. 

Siz anlatın, ben çizeyim… Diyorsun. Hikâyelerini, anılarını çizdirmek isteyenler sana nasıl ulaşabilir?

Bana simgeungor.com adresinden, ya da simgeungor instagram sayfamdan ulaşabilirler. 

Son olarak geleceği yönelik projelerinizden, hayallerinizden bahseder misin?

Aklımda çok güzel projeler var;
Öncelikle simge üngör markası 2021’de “Kişiye özel hikaye” çizimlerinin yanı sıra “Markanızın hikayesi” alanına girerek markalara daha çok ulaşmayı düşünüyor.
Şirketinizin ilk kurulduğu günden bu yana geldiği nokta, kurulum aşamasındaki isimler, ilk yeriniz, ilk logonuz gibi, şirketinizi anlatan her şeyin olduğu bir çizim. 

Bunun dışında yine işin içinde çizim olan, “kadınlar için” ama “erkeklere yönelik”  bir proje fikrim var. Türkiye’de yaşayan kadınların korkularına kulak veren, empati yaratacak bir proje üzerinde çalışıyorum. Sergilenme süreci çok değişik olacağı için belki bir marka/sponsor arayışım olabilir.
Bu konuyla ilgilenenler de bana ulaşabilirler.