Bilindiği üzere Instagram, uygulamalar arasında gezinme yerine tek platformda farklı özellikleri barındırır. Buna ilk olarak Stories kısmı ile 2016 yılında Snapchat’e rakip olarak başlamış, Snapchat’in Pazar payını hayli azaltmıştı. Şimdi ise Instagram’ın yeni özelliği olan Reels,  Ağustos ayında içlerinde Türkiye’nin de olduğu 50 ülkede yayınlandı ve Instagram bu şekilde Tiktok’a rakip oldu. 

Reels nedir?

En kısa tanımla; Reels, Instagram’da ilgi çekici ve eğlenceli video içeriği oluşturmanın en yeni yoludur.

Resmi Instagram duyurusunda Reels nasıl tanıtılmış?

“Reels sizi arkadaşlarınızla veya Instagram’daki herhangi biriyle paylaşmak için eğlenceli videolar oluşturmaya davet ediyor. Ses, efektler ve yeni yaratıcı araçlarla 15 saniyelik çok klipli videolar kaydedin ve düzenleyin. Makaraları Feed’de takipçilerinizle paylaşabilir ve herkese açık bir hesabınız varsa, Keşfet’teki yeni bir alan aracılığıyla bunları daha geniş Instagram topluluğunun kullanımına sunabilirsiniz. Reels in Explore, herkese Instagram’da bir içerik oluşturucu olma ve küresel bir sahnede yeni kitlelere ulaşma şansı sunuyor. “

Peki ama bundan bize ne?

Global şirketlerden, yerel dükkanlara kadar hemen her işletme, Instagram’a, reklam ve marka bilinirliliği için başvuruyor, çünkü her yaştan kişi de bu platformun aktif olarak kullanıcısı konumunda. Firmalar da bu sayede hedef kitleyle birebir etkileşimde olabiliyor.  Instagram her yeni özelliğinde olduğu gibi Reels kullanımını arttırmak istiyor ve siz onu, sunduğu yeni özellikleri kullanarak mutlu ederseniz, o da sizi daha fazla insana ulaştırarak ödüllendirecektir. 

Yeterince inandırıcı olabildiysem, şimdi sizlere Reels videoları nasıl hazırlanır, markanız için neden kullanmalısınız bunlardan bahsetmek istiyorum.

Nasıl Hazırlarım?

• Instagram kameranızı açın, aşağıdaki kısımdan Reels’e geçin. 
• Solda 5 seçenek göreceksiniz:


Süre;
Bu bölümde kaydettiğiniz videoların süresini seçersiniz.15 -30 saniye.


Müzik;
Kitaplıktan bir şarkı seçin. Şarkı koleksiyonu gerçekten çok geniş ve Instagram burada 2 farklı seçenek sunuyor.
Birincisi Senin İçin, ikincisi ise Göz at.
Instagram’ın sizin için sunduğu şarkılardan birini seçebilir ya da markanızla uyumlu kendi tercih ettiğiniz şarkıyı arayabilirsiniz.


Hız;
Burada videonuzu hızlandırıp yavaşlatma kararlarını veriyorsunuz.


Efektler;
Hikaye kısmında kullandığınız, önceden kaydettiğiniz efektleri buradan seçip, videonuzda kullanabiliyorsunuz.


Zamanlayıcı;
Bu bölümde zamanlayıcıyı ayarlayarak videonuzun olması gerekenden uzun ya da kısa olmamasını sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse 5’er saniyelik 3 geçişli toplam 15 saniyelik bir video oluşturmak isterseniz, zamanlayıcıyı 5 saniyeye ayarlamanız faydanıza olur. Böylece en sonunda videoları kesmekle vakit kaybetmemiş olursunuz.


• Hazırladığınız videodan memnun kaldığınızda, sonraki aşamaya geçin.
Bu aşamada, videonuza, kapak fotoğrafı seçebilir, açıklamanızı yazabilir, etiketlemek istediğiniz kişiyi- markayı etiketleyebilir, hashtag kullanabilirsiniz. 
Artık paylaşmaya hazırsınız. Yoksa değil misiniz? Dilerseniz daha sonra paylaşmak üzere taslak olarak da kaydedebilirsiniz. 

• Etkileşim:
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Instagram daha öncelerden bizi alıştırmış olduğu, ‘yeni formatı önce çıkar’ stratejisini Reels için de kullanıyor. Reels videoları, aynı kullanıcıların diğer video içeriklerine göre yaklaşık olarak 2 hatta 3 kat daha fazla etkileşim alıyor.

• Rekabet henüz düşük:
Tiktok için geç kaldığınızı düşünüyorsanız, Reels’i şuan için çok fazla firma kullanmıyor. İlk kullananlar arasında olmak sizin için avantaj. Rakiplerinizden önce kullanmak ise harika bir fırsat.

• Oyun alanı:
Bugünlerde video içeriğin daha fazla tercih edildiğini söylersek, çok farklı bir şey söylemiş olmayız, biliyoruz. Video içerikler içerisinde markalarınız için Reels yeni bir oyun alanı. Yaratıcılıklarınız sergilemek için, farklılığınızı göstermek için yepyeni bir imkan.

• Satış:
Instagram Reels size, uzmanlığınızı, ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve firmanızı yaratıcı yollardan sergileme olanağı sağlar, böylece müşterileriniz sizi tanır, sever ve güvenir. Bunun sonucunun ne olacağını hepimiz biliyoruz.

• Görünürlük:
Instagram, marka bilinirliği arttırmak için çok sık kullandığımız bir platform. Postlar giriyor, story kısmında anketler düzenliyor, takipçilerimize sorular soruyor, bir şekilde sürekli kendimizi hatırlatıyoruz. Görünürlüğün bu kadar önemli olduğu bu dünyada markamıza uyan her yeniliği denemeliyiz.

Reels videolarınızı çektiniz, yayınladınız, ya sonra?

Diğer tüm pazarlama stratejileri gibi burada da test etmek ve kontrol etmek, kilit noktalardır. 
Kitlenizin içeriğinizi beğenip beğenmediğini görmek için ölçümlere bakın, geliştirilebilir yönlerinizi geliştirin sonra tekrar, tekrar ve tekrar…

İşletmeler için Reels önerileri:

1-Eğitin
Takipçilerinize en iyi fotoğrafları nasıl çekeceklerini anlatın, ipuçları verin, mesleğinizle ilgili ufak detaylar paylaşın, reklam yapmadan, sadece bilgilendirin.

2- Hedef kitlenizle alakalı içerikler oluşturun
Hedef kitlenize uygun içerikler paylaşın. Sırf moda şu an bu diye çikolata firmanızı, kıyafet değiştirme akımına uydurmayın. 

• Vitrin olarak kullanın
Amacınız öncelikli olarak satış yapmaksa, Reels videolarınızı ürünlerinizin tanıtımı için kullanın. 

• Hashtag kullanın
Ne’den bahsettiğinizi bildiren hashtag kullanımı ve açıklayıcı başlıklar kullanmak iyi bir fikirdir. 

• Hikayenizi paylaşın
Marka hikayenizi, ürünlerinizin yapılış-hazırlanış süreçlerini, şirketinizde bir günü çalışanlarınızın nasıl geçirdiğini yani kendinizi paylaşın.

Reels hakkında ne düşündüğünüz merak ediyoruz, sen de hemen denedin mi yoksa kendine, deneyenlerin aldığı sonuçları incelemek için zaman mı tanıdın? Bizimle paylaş