Öncelikle herkese MERHABA! Sizlere benimde içinde bulunduğum ve ilgi alanıma fazlası ile giren UX Tasarım’ı açıp UX Tasarımcı olmak için gerekli beceri ve yeteneklerden bahsetmek istiyorum. İlk önce UX’in açılımını yapmak istiyorum. UX, (diğer adları ile UX: User Experience) kullanıcı deneyimi anlamına gelmektedir ve kullanıcıların iyi bir site deneyimine sahip olmaları amaçlanır. Bunun için çabalanır ve ortaya akıcı, kullanılması kullanıcı tarafından çok rahat ve isteklerine cevap verebilmeyi amaçlar.
Bilgi Mimarisi, Görsel tasarım, Etkileşim Tasarımı, İçerik Stratejisi, Kullaılabilirlik veKullanıcı Araştırması UX’in tamamını kapsar ve problem çözmedeki en önemli faktörlerdendir.
UX, ne demekmiş, neleri kapsarmış anladığımıza göre şimdi de UX Tasarımcıları için gereklibeceri ve yetenekleri sıralayacağım.
Araştırma,
Bu beceri ve kabiliyet KESİNLİKLE olmalı. Bunlardan en önemlisi kullanıcı araştırması; ikincisi ise kullanıcı testi. İlkinde hedef kullanıcıları belirleyip onların taleplerine yanıt vererek araştırma yapılırken ikincisinde prototipler ile deneme yapılıp geri dönüşler net şekilde değerlendirilmeli.
Tasarım,
Tasarım yapmak ve yaparken kullanıcı fikirlerini almak ve bu yönde tasarımları şekillendirmek, hataları önceden görmek kesinlikle yapılması gereken önemli kriterlerdendir.
Kodlama,
Geldik en ÖNEMLİ kısıma, KODLAMA…
Bu alanda yer alan her tasarımcı kodlamaya hakim olmalı. AZ DA OLSA, MİNİCİK bile OLSA.
UX yazımı,
Kodlama kadar buradaki bilgi mimarisi ve bunun nasıl kullanıcıya aktarıldığı da çok önemli bir faktördür.
İşbirliği,
Kodlama, tasarım, planlama, pazarlama bunlardan işbirliği deyince akla ilk gelenleridir. Bunların hepsini profesyonel biçimde, etkili, hızlı ve verimli bir şekilde bir araya getirip harmanlamak için işbirliği yapmak önemli.
Görsel bilgi ve istekler,
Görsel hiyerarşi, beyaz alan, az yazıyla çok şey anlatmak gibi detayların planlanması için değerli bir bileşen olmakla birlikte kullanıcıların ne istediklerini anlamak ve onlara çözümler sunabilmekte çok önemli.
Empati,
Son kullanıcının ne istediğini ve neler isteyebileceğini öngörmek ve geri bildirim alıp bunları doğru analizler sonucu yapılan işe entegre etmek bu alanda vazgeçilmez bir değerdir.
Verileri toplama, yorumlama,
Koyulan hedefler doğrultusunda doğru ilerleyebilmek adına bu yetenekler ve beceriler çok önemli. Kullanıcı ve ürün arasındaki ilişkiyi bu veriler ve onların analizi sağlar.
Çözümleme,
Koyulan hedefler doğrultusunda doğru ilerleyebilmek adına bu yetenekler ve beceri çok önemlidir. Kullanıcı ve ürün arasındaki ilişkiyi bu veriler ve onların analizi sağlar.
Eleştiriye açık olma,
Kesinlikle kullanıcı ile aranızdaki talep – cevap karşısında eleştiriye ve değişime açık olunması gerekir. Kullanıcıyı anlama taleplerini doğru şekilde olayları kişiselleştirmeden yerine getirme diğer kriterler gibi önemlidir.
No Comments